VAŘENÍ PRO POBYTOVÉ KURZY NA SKLENÁŘCE | VÝROBA DOMÁCÍCH PRODUKTŮ | PROFESIONÁLNÍ PORADENSTVÍ V GASTRONOMII |
Strava je jednou ze základních lidských potřeb. Jejím hlavním, prvotním účelem, je dodat tělu potřebné živiny, které zajištují všechny funkce životních procesů organizmu, a zprostředkovávají příjem a koloběh Životní energie (Prána, Ki, Čchi). Strava je po dýchání druhou nejvýznamnější formou přijímání této energie. Druhotnými funkcemi stravování jsou také přímé působení na emoce a socializační vlivy.
Přírodní zdravé stravování klade důraz na čerstvost a nezávadnost původu surovin, množství příjimané potravy, způsob její přípravy, poměr jednotlivých složek v denním rozvrhu, a také způsob konzumace.
Optimální a nejméně vyhraněnou je laktovegetální strava z lokálních sezonních potravin, v přiměřeném, střídmém množství. Jedná se o stravu založenou na dostupných potravinách rostlinného původu v kombinaci s mlékem a mléčnými produkty, jejichž množství nejlépe charakterizuje tradiční rada moudrých babiček: “jez do polosyta, pij do polopita”.
Toto doporučení vychází z poznatků:
- ájurvédy (jeden z nejstarších stravovacích a léčebných systémů na Zemi)
- holistické medicíny (celostní přístup k člověku)
- nedogmatických vědeckých prací
- praxe našich předků
- a potřeby udržitelnosti přírodních zdrojů a zachování funkčních ekosystémů
Existuje mnoho “diet” a návodů ke stravování, univerzální však není žádný. Je dobré, a pro zachování zdraví člověka důležité, aby každý našel odpovídající a sobě prospěšný způsob stravování podle své přirozenosti (prakrti), charakterizované vrozenou konstitucí (dóša).
Vědět co, jak a kdy jíst, rozebírá celá řada teoretických nauk a konceptů, založených na dlouhodobém pozorování na základě experimentu a osobních zkušeností. Tyto koncepty jsou vždy ovlivněny nejen historickým odbobím a geografickým původem jejich vzniku, ale také sociálními podmínkami a stupněm vývoje dané společnosti.
Mezi těmito naukami je dobré vyzdvihnout Ájurvédu a to pro její obsažnost a osobní přístup k jednotlivci. Vychází ze základního předpokladu, že každému člověku vyhovuje jiná skladba jídelníčku i jiné množství potravin a jejich příprava, zajištujících přísun životně důležitých živin. Díky propracovanému systémem diagnostiky zdravotního stavu a základnímu potvrzení přirozené životní konstituce, je schopná nabídnout optimální řešení jídelníčku každému člověku, zdravému i nemocnému.
***
Pro pobyty i v rámci kurzů vaříme dle výše uvedených principů – čisté pokrmy zhotovené původními postupy, bez užití syntetických dochucovadel, modifikátorů a stabilizátorů chutí a v maximální míře s využitím surovin od lokálních dodavatelů. Spojením indických, japonských, jihoamerických a evropských způsobů používání surovin a koření tak vznikají lahodné speciality s vhodným, neocenitelným vlivem na lidský organismus, na jeho soulad a zdraví.